Minden rendben.
Paksi Vak Bottyán Gimnázium

Határtalanul! Erdélyi kiránduláson a Paksi Vak Bottyán Gimnázium

 

Iskolánk idén ősszel először vett részt a Határtalanul programban, melynek keretein belül a történelmi magyar lakta erdélyi településeket, nevezetességeket ismerhettük meg. A gimnázium 11-es osztályai, mintegy 94 fő utazott kísérő tanárokkal együtt 2019. szeptember 8-án Erdélybe egy felejthetetlen hetet töltve a Kárpátok szívében.

A korai indulást követően utunk Nagyváradra vezetett, ahol rövid városnézéssel megtekintettük a Római Katolikus Bazilikát. Majd a Király-hágón át megérkeztünk Kolozsvárra, ahol Mátyás király szülőháza tett ránk nagy hatást a hangulatos kis utcák díszeivel. Utunkat folytattuk Torockóra, mely méltán híres a Székely-kő varázslatos látványáról.

A második napon a Tordai sóbányába látogattunk, mely a közelmúltban a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választott helyszín. A föld alatt kialakított hatalmas csarnokok lenyűgöztek bennünket. Számos lehetőség kínálkozott a 3 órás kirándulás tartalmas eltöltésére, melyek közül a gyerekek körében legnépszerűbbek az óriáskerék és a csónakázótó voltak. Délután megérkeztünk Szovátára, ahol sétáltunk a Medve-tó partján. Ezt követően a székely népi fazekassággal ismerkedtünk meg Korondon, ahol a kirakodóvásárban lehetőség nyílt a korondi iparművészet remekeinek megvásárlására is. Tamási Áron 2 cserfa között lévő, Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbbel jelzett sírjánál a legnagyobb székely népi íróra emlékeztünk.

A következő napon a Madarasi Hargitára indultunk. Utunkat traktorokkal kezdtük, és körülbelül egy óra utazás és egy kis pihenő után gyalog indultunk tovább. A traktorokkal való utazás nagy élményt nyújtott a diákok számára. Rövid séta után felértünk az 1801 méter magas csúcsra, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk. A nap további részében Szejkefürdőn felsétáltunk „a legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjához, amelyhez 12 gyönyörű, faragott székelykapun át vezet az út. Megkóstoltuk a szejkefürdői borvízforrás vizét is.

A negyedik nap a természeti csodákról szólt: a Gyilkos-tó és Békás-szoros páratlan csodáit láthattuk. Rövid séta keretén belül alkalmunk nyílt közvetlen közelről megcsodálni a hatalmas sziklákat és a mélybe vezető szerpentinek élménygazdag világát. Gyergyószentmiklóson az Örmény Katolikus templom (erődtemplom) ejtett minket ámulatba a maga díszes, nagy múltra visszatekintő történetével.

Az ötödik nap első felében az egyik csoporttal a Mohos tőzegláphoz indultunk, ahol izgalmas gyalogtúrát tehettünk egy ottani idegenvezető kíséretében, aki a láp növényvilágát mutatta be számunkra. Ezt követően a Szent-Anna tó szépségében gyönyörködhettünk szabad program keretein belül. Sokan csónakáztak a tavon, vannak, akik sétáltak, és akik pusztán a napsütésben a tó partján heverésztek, pihentek. A délutáni órákban Csíksomlyóra látogattunk. Megnézhettük a csíksomlyói búcsú helyszínét és a kegytemplomban lévő szent Mária-szobrot is megcsodálhattuk. A templom mélyen vallásos, áhítatos jellege elvarázsolta a jelenlévőket.

Az utolsó napon hosszú út várt ránk, elindultunk Magyarország irányába. Utazásunkat rövid pihenőkkel szakítottuk meg. Egyik ilyen pihenőhely Fehéregyháza volt, ahol Petőfi Sándorra emlékeztünk. Meghallgattuk a Petőfi Sándorról szóló fennmaradt történeteket, legendákat. Miként, hogyan töltötte utolsó estéjét és hogyan végződött a segesvári csata. Halálával kapcsolatban is több elképzelést hallgathattunk meg nagytudású idegenvezetőinknek köszönhetően. A másik állomás Arad városa. Az aradi tizenhárom vértanú emlékműnél koszorút helyeztünk el. Kiegészítettük tudásunkat a vértanuk kivégzésének pontos ismertetésével.

Az erdélyi kiránduláson rendkívüli élményekkel és kulturális értkekkel gazdagodtunk. Nemcsak Erdély csodálatos természeti jelenségeivel ismerkedtünk meg, hanem az aktuális társadalmi és politikai helyzetbe is sikerült bepillantást nyernünk. Ezen felül a történelmi Magyarország azon jellegzetes állomásait, városait látogathattuk meg, melyek történelmi ismereteinket nagymértékben bővítették. Ez az utazás nemcsak az erdélyi magyarság megismerésében játszott fontos szerepet, hanem az empátia, a hazaszeretet és a nemzeti összetartozás érzésének kialakításában is a felnövekvő generációban.

 

Határtanalul program

Előkészítő óra

Határtalanul program ismertetése

Értékelő óra

Galéria: Értékelő óra [11 kép]
Képleírás: [1 / 11]

 

Csoportmunka asztaloknál, korondi fazekasművészet darabjainak bemutatása

Diákok táblánál irodalmi feladat megoldása, képek és feliratok párosítása

Tamási Áron

Orbán Balázs

Farkaslaka, 1897. szeptember 19.

Lengyelfalva, 1829. február 3.

2 cserfa között fekszik sírja Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbbel díszített

„a legnagyobb székely”

1910-től a székelyudvarhelyi katolikus főgimnázium tanulója

író, néprajzi gyűjtő, fotográfus, országgyűlési képviselő

1918-ban őrvezetőként az olasz frontra került

Családjával Konstantinápolyba utazott

jogi tanulmányait a kolozsvári egyetemen végezte

beutazta a Közel-Keletet. Eljutott Egyiptomba

1923 júliusában kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba

A török fővárosból egy szabadcsapattal indult haza a forradalom hírére

Kolozsvárra 1926 májusában tért vissza

bejárja a Székelyföldet. Eljutott minden településre, várromhoz, természeti ritkasághoz.

Ábel-trilógia

1868–1873 között hat kötetben kiadta fő művét, A Székelyföld leírását

1926-ban feleségül vette Haliker Erzsébetet

Sírjához 12 gyönyörű, faragott székelykapun át vezet az út.

Erdélyi Helikon alapító tagja

Gúnyneve: „Csont báró”

1956 szeptemberétől 1957 áprilisáig a Magyar Írók Szövetségének társelnöke volt

az általa kiépített Szejkefürdőn dolgozott: történelmi tanulmányokat írt

Budapest, 1966. május 26.

Budapest, 1890. április 19.

PAKSI VAK BOTTYÁN GIMNÁZIUM
OM: 036391
7030 Paks, Dózsa György út 103.
A weblap készítője: Govern-Soft Kft.