Minden rendben.
Paksi Vak Bottyán Gimnázium

 

Élmények és érzelmek Erdélye – Kirándulás magyar testvéreink földjén

 

Előkészítő foglalkozás:

A kirándulás előtt, még márciusban a bevezető órán a célországgal kapcsolatos történelmi, etnikai jellemzőkről hallhattunk, megismerhettük a kirándulás tervezetét. Szó volt a toleráns és kooperatív viselkedés szabályairól, a buszos kirándulás etikai kódexéről. Az óra végén előkészítettük a tanulói feladatot, megismertük a OneNote programot, megterveztük a csoportbeosztást.

 

 

Kirándulás Erdélybe

 

1. nap:

 

Első nap szinte egész nap utaztunk. Kicsit sok is volt belőle, ezért amikor megálltunk a Királyhágónál, jólesett kinyújtóztatni a tagjainkat, bármilyen hideg szél is fújt. Gyönyörű volt a táj végig, de ott valami elképesztő! A hegyeken tökéletesen lehetett látni a havat – visszatértünk tavaszból a télbe. Utána tovább utaztunk, és egy jó idő múlva megérkeztünk Kolozsvárra, ahol egy idegenvezető megmutatta nekünk az óvárost. Megnézhettük Mátyás király szülőházát és két érdekes templomot is. Ezután a mi csapatunk továbbutazott Tordaszentlászlóra, ahol aznap megszálltunk, a másik busz pedig Torockóra vitte utasait. Az utazás során érdekes volt, hogy mennyi helyen volt kint a román zászló, illetve hogy láthattuk Bánffyhunyadot is a maga elég színes és érdekes építményeivel.

 

 

 

2.nap

 

Az első szálláson összepakoltunk és reggeli után elindultunk a Tordai sóbányához. Útközben a Tordai hasadékot is láttuk messziről a buszból. A bányába idegenvezetővel mentünk le, akinek a beszédén lehetett érzékelni az erdélyi akcentust. Kipróbálhattuk a barlang visszhangját is, majd szabadprogramot kaptunk. Megcsodálhattuk a sóval teli hatalmas falakat, felültünk az óriáskerékre, csónakáztunk a tavon és szuvenírt is lehetett vásárolni. Megebédeltünk, aztán elmentünk Szovátára és megnéztük a Medve-tavat. Itt találkoztunk az idegenvezetőnkkel, Szidóniával. Körbesétáltuk a tavat, majd vissza a buszhoz és elindultunk a szállásunkra, ahol a buszsofőrünk egy székely kapun át varázsolta be a buszt a szállás területére – kapott is tapsot a mutatványért.

 

 

3.nap

A reggeli elfogyasztása után ismét buszra szálltunk és elindultunk a Békás-szoroshoz. Szerpentin úton haladtunk, gyönyörű volt a táj. Elmentünk a Gyilkos-tó mellett, ahova később visszasétáltunk. A Békás-szorosnál végig sétáltunk az úton és gyönyörködtünk az elképesztő látványban, a természet csodálatos képződményeiben. Utána visszasétáltunk a tóhoz és szabadprogramunk volt. Érdekesek voltak a befagyott tó jegéből kiálló fák. Délután pedig elmentünk egy sípályára, szánkóztunk, élveztük a még megmaradt havat, hóembert építettünk. Estére rendesen elfáradtunk.

 

4.nap

Ez a nap kulturálisan a legtartalmasabb volt. Három helyen is koszorúztunk, először  Madéfalván, majd Farkaslakán, Tamási Áron síremlékénél, végül pedig Orbán Balázs székelykapus emlékhelyénél. Csíksomlyón egy templomban voltunk, ahol egy kedves pap érdekes történeteket mesélt. A délután folyamán Korondra mentünk. Itt szabadon tölthettünk 1-2 órát, és gyönyörű kézműves termékeket vásárolhatunk. Késő este értünk a vacsora helyszínére, majd étkezés után az egész 11. évfolyam közösen élvezte az utolsó estét, volt, aki táncolt, volt, aki pingpongozott, sokan pedig beszélgettek. Jó volt.

 

5.nap

Kora reggel (mint mindig) finom reggelivel vártak, majd miután összepakoltunk, hazafelé indultunk. Az utazás jó hangulatban telt, tudtunk kártyázni és pihenni. Az út során többször megálltunk, a határon várakozásainkkal ellentétben hamar átértünk. Az utolsó két órát zenehallgatással töltöttük. Paks közelében hívtuk szüleinket, hogy értesüljenek érkezésünkről. Szinte hihetetlen volt, milyen gyorsan elrepült ez a pár nap!

Fotók: Hora Dániel (12.h)
PAKSI VAK BOTTYÁN GIMNÁZIUM
OM: 036391
7030 Paks, Dózsa György út 103.
A weblap készítője: Govern-Soft Kft.