Minden rendben.
Paksi Vak Bottyán Gimnázium

 

Haza és közösség – kirándulás Erdélybe

1. nap:

 

Első nap szinte egész nap utaztunk. Kicsit sok is volt belőle, ezért amikor megálltunk a Királyhágónál, jólesett kinyújtóztatni a tagjainkat, bármilyen hideg szél is fújt. Gyönyörű volt a táj végig, de ott valami elképesztő! A hegyeken tökéletesen lehetett látni a havat – visszatértünk tavaszból a télbe. Utána tovább utaztunk, és egy jó idő múlva megérkeztünk Kolozsvárra, ahol egy idegenvezető megmutatta nekünk az óvárost. Megnézhettük Mátyás király szülőházát és két érdekes templomot is. Ezután a busz a mi csapatunkat Torockóra vitte. Az utazás során érdekes volt, hogy mennyi helyen volt kint a román zászló, illetve hogy láthattuk Bánffyhunyadot is a maga elég színes és érdekes építményeivel.

 

 2.nap 

Az első szálláson összepakoltunk és reggeli után elindultunk a Tordai sóbányához. Útközben a Tordai hasadékot is láttuk messziről a buszból. A bányába idegenvezetővel mentünk le, akinek a beszédén lehetett érzékelni az erdélyi akcentust. Kipróbálhattuk a barlang visszhangját is, majd szabadprogramot kaptunk. Megcsodálhattuk a sóval teli hatalmas falakat, felültünk az óriáskerékre, csónakáztunk a tavon és szuvenírt is lehetett vásárolni. Megebédeltünk, aztán elmentünk Szovátára és megnéztük a Medve-tavat. Itt találkoztunk az idegenvezetőnkkel, Szidóniával. Körbesétáltuk a tavat, majd vissza a buszhoz és elindultunk a szállásunkra, ahol a buszsofőrünk egy székely kapun át varázsolta be a buszt a szállás területére – kapott is tapsot a mutatványért :)

3.nap 

A reggeli elfogyasztása után ismét buszra szálltunk és elindultunk a Békás-szoroshoz. Szerpentin úton haladtunk, gyönyörű volt a táj. Elmentünk a Gyilkos-tó mellett, ahova később visszasétáltunk. A Békás-szorosnál végig sétáltunk az úton és gyönyörködtünk az elképesztő látványban, a természet csodálatos képződményeiben. Utána visszasétáltunk a tóhoz és szabadprogramunk volt. Érdekesek voltak a befagyott tó jegéből kiálló fák. Délután pedig elmentünk egy sípályára, szánkóztunk, élveztük a még megmaradt havat, hóembert építettünk. Estére rendesen elfáradtunk.

4.nap

Ez a nap kulturálisan a legtartalmasabb volt. Három helyen is koszorúztunk, először  Madéfalván, majd Farkaslakán, Tamási Áron síremlékénél, végül pedig Orbán Balázs székelykapus emlékhelyénél. Csíksomlyón egy templomban voltunk, ahol egy kedves pap érdekes történeteket mesélt. A délután folyamán Korondra mentünk. Itt szabadon tölthettünk 1-2 órát, és gyönyörű kézműves termékeket vásárolhatunk. Késő este értünk a vacsora helyszínére, majd étkezés után az egész 11. évfolyam közösen élvezte az utolsó estét, volt, aki táncolt, volt, aki pingpongozott, sokan pedig beszélgettek. Jó volt :)

5.nap

Kora reggel (mint mindig) finom reggelivel vártak, majd miután összepakoltunk, hazafelé indultunk. Az utazás jó hangulatban telt, tudtunk kártyázni és pihenni. Az út során többször megálltunk, a határon várakozásainkkal ellentétben hamar átértünk. Az utolsó két órát zenehallgatással töltöttük. Paks közelében hívtuk szüleinket, hogy értesüljenek érkezésünkről. Szinte hihetetlen volt, milyen gyorsan elrepült ez a pár nap!

Értékelő óra

A kirándulás után másfél héttel elérkezett az értékelés: a 45 perces tanórán összegeztük a kirándulás tapasztalatait, élményeit. Rendszereztük a szebbnél-szebb helyszíneken készült fotókat. A kirándulás előtt kialakított kisebb tanulócsoportok tagjaiként az adott nap eseményeiről feljegyzéseket készítettünk, a OneNote program segítségével.

Megállapodtunk abban, ki az a kreatív író, aki a Gimi Magazinban közzé teszi emlékeinket, hogy a diáktársaink is értesüljenek kirándulásunkról.

Az idei tanévben a végzősök elbeszélései által inspirálódva, az egyik induló osztály diákja felelevenítette emlékeit és írt egy cikket az erdélyi karácsonyi szokásokról.

Fotók: Hora Dániel (12.h)

PAKSI VAK BOTTYÁN GIMNÁZIUM
OM: 036391
7030 Paks, Dózsa György út 103.
A weblap készítője: Govern-Soft Kft.