Minden rendben.
Paksi Vak Bottyán Gimnázium

Hírek

Comenius projekt 2015 - Paks
Létrehozva: 2015. november 1. » Kategóriák: Comenius, Beszámolók

Beszámoló a Comenius diákcsere hetéről a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban. (2015.03.07-14.)

A Comenius projekt keretén belül március 7-én 6 diák és 2 tanár érkezett hozzánk Hollandiából, és ugyanennyien Franciaországból, így a diákhetet 12 külföldi diákkal és 12 magyar fogadó diákkal (névsor lent), továbbá 4 külföldi tanárral bonyolítottuk. Iskolánk részéről Elekné Pálfai Andrea projektfelelős és Szabó Tünde angol szakos tanárok irányították a hetet, de több kolléga (Bedecs-Kanczler Eszter, Hornyánszki Christiane, Fittné Szilvássy Ildikó, Puskás Zsolt, Sáfrány Zita, Sánta István) is aktívan részt vett a hét programjaiban. 

A hét első napja (vasárnap) szabad programmal kezdődött, ekkor a családok maguk szerveztek különféle elfoglaltságokat. Többen megmutatták vendégüknek Paks környékét, mások elutaztak a Balatonhoz, vagy más városokba. Célunk az ismerkedés, az angol nyelv használata volt. A tanárokat Szabó Tünde tanárnő kísérte a nap folyamán.

Hétfőn az iskolánkban találkoztunk, és a diákok bemutatkoztak egymásnak, beszéltek iskoláikról, szokásaikról. Ezt követően az idei év projektfeladatán dolgoztunk, az élelmiszercímkék értelmezése, a tudatos vásárlás, a környezetvédő magatartás voltak főbb témáink, továbbá piktogramokat értelmeztek és pontoztak (lásd feladatleírás külön) a diákok a megadott kritériumok szerint, majd ezt csoportokban be is mutatták. A munka angol nyelven folyt.

Délután a külföldi diákok az íjászatot próbálhatták ki egy kis paksi séta után a lőtéren.

A keddi nap folyamán Budapest volt úti célunk. Délelőtt a Parlamentet látogathattuk meg, délután pedig a többi főbb látványosságot csodálhattuk a magyar diákok angol nyelvű ismertetői segítségével.

A szerdai nap a sport, a mozgás és a helyes testtartás jegyében zajlott. Délelőtt a paksi gyógyfürdőben tornáztak a diákok a vízben, aqua aerobicot és más gyakorlatokat sajátíthattak el.  Ezt követően a csoportok a prezentációikat készítették a pénteki bemutató napra, azaz átbeszéltük mindazokat a feladatokat, amelyeket a tanév során végeztünk, és ezeket bemutató formájában elkészítettük. Délután a gimnázium tornatermében sportdélutánt tartottunk, amely keretében tollaslabdáztak, röplabdáztak, kézilabdáztak vendégeink. A program célja a mozgás és a helyes testtartás fontosságának bemutatása volt.

Csütörtökön az erőmű látta a csoportot vendégül a délelőtt folyamán, ugyanis a tavalyi év projekt-feladatában az erőmű is részt vett a zajhatások témájában, és tekintettel arra, hogy a projekt 2 éves, az idei évben is meghívták az idelátogató csoportot. 

Délután Pécsre utaztunk, ahol a csoport  a várossal ismerkedhetett, tanári idegenvezetéssel.

A pénteki nap az egész tanév és a diákcsere-hét összegzése volt. A diákok bemutatták a gimnázium egyes osztályainak az ESZI-előadóban az összegyűjtött projekt-munkájukat, alkotásaikat, valamint ekkor adták elő a saját iskolájukról és lakóhelyükről készített kiselőadásukat, természetesen angol nyelven.

A diákok nagyon tanulságos és élményben gazdag hetet tölthettek el, élvezték a változatos programokat és külföldi vendégeink a szíves vendéglátást. Számos élménnyel gazdagodtak és új barátságot kötöttek.

 

Fogadó diákok:

  • Bagócsi Anna 
  • Domonkos Áron 
  • Feil Liza 
  • Gombos Ádám 
  • Hauck Hajnal Csillag
  • Horváth Cintia 
  • Horváth Rita 
  • Juhász Kata 
  • Koch Dominika 
  • Pápista Laura 
  • Vajda Eszter 
  • Vidéki Márta

Elekné Pálfai Andrea
projekt-felelős tanár

PAKSI VAK BOTTYÁN GIMNÁZIUM
OM: 036391
7030 Paks, Dózsa György út 103.
A weblap készítője: Govern-Soft Kft.